Як тільки на небі з'являється перша зірка, вся сім'я сідає за стіл і починає трапезe. Головна страва цього вечора - кутя. Воно має глибокий сенс, адже зерна пшениці щорічно оживають, тому є символом вічності. Саме з куті починають як скромне пісне застілля на Святвечір, так і багату трапезу на наступний день. Вона може бути приготовлена з пшениці, ячменю або рису, які потім змішують з родзинками, маком, медом і горіхами. Вважається, що чим багатша кутя, тим більше щастя і достатку чекає сім'ю в новому році.
Крім куті традиційно на рождествественском столі повинен бути узвар - компот із сухофруктів. Якщо кутя - господиня Святого вечора, то узвар - його господар. Він символізує очищення тіла і душі. У класичному рецепті варять чорнослив, сушені яблука і груші і родзинки.
Також прикрасою столу стануть печені яблука. Цей простий, корисний і смачний десерт.
Найпопулярніші і смачні страви на Святий Вечір: пісний борщ, овочеве рагу, вареники, вінегрет, деруни, пісні голубці, салати, також можна приготувати фруктові цукерки і пиріжки, запекти рибу або урізноманітнити стіл лавашем з сирною начинкою або овочами.
Вважалося, що на Богоявлення можна сідати за стіл, поки не зійде перша різдвяна зірка. Також заборонялося приступати до священної трапези в чорному одязі.
Традиційно в цей день не радять виносити сміття, займатися шиттям і рукоділлям, щоб не притягнути до себе нещастя. А щоб не відвадити успіх і благополуччя, не можна забороняти іншим колядувати в будинку. Навпаки, потрібно намагатися впускати колядників, щоб залучити достаток.